Reacties

‘Ik geniet er van om al mijn gedachten en gevoelens -bijna onbewust- hun gang te laten gaan binnen de kaders van een schrijfopdracht. Na het schrijven ben ik altijd weer wat wijzer over mij zelf; of waar ik op dat moment mee zit, mee bezig ben of wat mijn diepere overtuigingen zijn. Want dat schrijf ik tenslotte allemaal zelf op.

Mij vrij voelen, dat is wat ik meer en meer ervaar tijdens het schrijven. De verhalen waarin alles kan en mag’: heerlijk om in mijn verhaal de loop ervan naar mijn hand te kunnen zetten. Dat geeft vrijheid en tevens inspiratie voor het dagbestaan.

Genieten: het luisteren naar elkaars verhalen. Iedereen krijgt dezelfde ingrediënten mee voor zijn verhaal (‘de opdracht’) maar wat worden het een individuele pareltjes waarin iedereen volledig zijn eigen stroom voelt en schrijft over wat er op dat moment in zijn/haar leven van belang is.’
~Jacqueline van der Vijver

 

‘Wat een geweldige avond gisteren, het voelde echt als een cadeautje. Het heeft me zoveel opgeleverd, aan inspiratie en inzichten. Dankjewel!’
~Yfke Laanstra

 

reacties‘Iedere schrijfavond verbaas ik me over mijzelf en over mijn creativiteit en vindingrijkheid. Tijdens een schrijfoefening ontdek ik allerlei verborgen plekjes in mijzelf, waarvan ik het bestaan niet wist. Doordat ik me niet beoordeeld voel en het niet om prestaties gaat, voel ik me vrij om op te kunnen schrij-ven wat er in mij opkomt en dat ervaar ik als zeer bevrijdend.

Wat ik op de schrijfavonden leuk vind zijn de perspectiefwisselingen. We moeten ons verplaatsen in lievelingsdieren, in kwelgeesten, we vliegen mee op de rug van een vogel, er staan opeens allerlei dieren voor je deur, je verplaatst je in een schilderij of je voert gesprekken met niet bestaande figuren. Je schrijft wat je voelt en denkt en meemaakt, niets is te gek. In mijn schrijfsels laat ik allerlei dingen gebeuren die in werkelijkheid nooit gebeuren.

Ik wist niet dat ik gedichten kon maken’.
~Margot Postma

 

‘Schrijven met Ko vind ik echt geweldig! Ko begeleidt de schrijfworkshops op een heel prettige manier, rustig, verdiepend, fijnzinnig en lichtvoetig. Hij heeft steeds weer originele, uitdagende schrijfopdrachten, waarbij er alle ruimte is om te schrijven zoals ik het zelf wil. Ik schrijf soms onvermoede dingen, tot mijn eigen verbazing.

Het gaat in de workshops niet om beter leren schrijven, maar om mijn persoonlijke expressie. En als ik mijn verhalen in alle veiligheid deel met andere deelnemers, alleen als ik dat wil, dan geven hun reacties me een extra rijk gevoel over wat het schrijven me brengt.‘
~Agnes Rutges

 

‘Op school was schrijven niet mijn fort. Een opstel een natuurramp. Maar in mijn werk was het toch nodig om te schrijven, en ik heb er geleidelijk meer aardigheid in gekregen. Dat vroeg om verfijning, en die vond ik in de schrijfworkshop bij Ko.

In een heerlijke locatie in Frankrijk heeft Ko mij en de andere vijf de deelnemers verrast op een grote variëteit aan oefeningen, van niet rijmende vijfregelige gedichtjes via een column tot een feuilleton en spelletjes, zoals een kettinglimerick. Hij was steeds goed voorbereid, had een programma voor de hele week, maar proefde precies waar de groep op dat moment behoefte aan had, en speelde daar op in. Steeds konden we wat we geschreven hadden voorlezen aan de anderen, maar wie dat niet wilde kon dat ook laten. Bijvoorbeeld omdat het te privé was, of zelfs zonder reden. Ko helpt mij en de anderen om zonder oordeel over mezelf te schrijven en idem dito naar de anderen te luisteren, een kostbare kwaliteit!!

Kortom wie bij Ko aan een schrijfworkshop meedoet, kan pure kwaliteit verwachten – en in de Franse locatie ook nog eens verrukkelijk eten! Mooi voor een korte vakantie!’
~Ate Stam, deelnemer Schrijfworkshop augustus 2013 – Fontaines/Frankrijk